tisdag 7 april 2015

Varför lärde vi oss aldrig det här i skolan?

Varför är det aldrig någon som lär oss hur det känns att få hjärtat krossat?
       Jag menar jag har gått i skolan i nästan tio år nu och jag har lärt mig om historia och stavning och namnet på massa sjöar och huvudstäder, jag vet hur svampar förökar sig, jag kan räknar ut hypotenusan på en triangel och jag har lärt mig oräkneliga franska verb (okej sååå många kan jag kanske inte, men vi har gått igenom massor i alla fall..). Men jag vet inte hur det känns att få hjärtat krossat. Ingen lärde mig vad man ska göra om det känns som om hela ens värld faller samman. Ingen berättade hur ont det gör att bli avvisad eller hur man ska känna sig när man inte räcker till. Hur man ska lösa alla problem i livet. Vad man ska ta sig till när man är så frustrerad att man bara vill banka hål i väggen. Det var ingen som pratade om alla problem som uppstår när man lever tillsammans med någon. Jag menar visst, vi hade sex och samlevnad. Samlevnad. Men inte fasen vad det någon som ens förklarade vad samlevnad innebar. Använd kondom så får ni inte könssjukdommar. Punkt slut. Klappat och klart. Det var det vi fick lära oss, men kändes det som om det var allt vi behövde veta innan vi blev utskickade i livet? Allt det där annat som relationer handlar om då? Det som inte är fysiskt? Det känslomässiga - det läste vi aldrig om i någon textbok.
       Livet är så komplicerat och invecklat. Svårt, brutalt, förvirrande och fantastiskt. Det är en enorm röra, och vi lever mitt i det varje dag. Ändå var det så lite vi fick lära oss om det i skolan. Kanske för att mycket är sådant man måste ta reda på själv. Sådant ingen annan kan förklara för att det inte finns något rätt svar. Inte finns en enkel lösning till. Det är inte 2+2=4 - det är så mycket mer.
       Dock tycker jag skolan åtminstone kunde förberett oss lite mer, och då menar jag inte att säga  saker som "ta ert ansvar", eller, "ni kommer faktiskt han användning av hur man gör ett cirkeldiagram", för det är inte sånt vi behöver höra. Vi behöver veta vad man ska tänka på när man har en nära relation med någon. Eller hur man säger förlåt. Om det är artigast att tacka ja eller nej till kaffe på en arbetsintervju. Det är sånt vi behöver veta. Skärpning skolverket.

Nu ska jag sova. Tjolahop tjola hej - ha det gott
Kram
Kimberly

2 kommentarer:

  1. Om vi endast lärde oss sånt i skolan tror jag att det hade gått åt helvete för detta land hahah. Se bara på alla vuxna idag. Det gick väl ganska bra för de flesta? Man lär sig om livet allt eftersom lixom. Det är väl själva grejen med livet att man inte riktigt vet vad som kommer hända.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sant och tror inte det här ovan är allt man behöver lära sig. Och du har rätt, mycket löser man bäst på egen hand. Men tror ändå att känslor och relationer och liknande är något som borde tas upp mer eftersom det är otroligt viktigt - i varje fall i min åsikt. Sådant vi stöter på varje dag men kanske inte vet hur vi ska hantera. <3<3 Kram

      Radera