onsdag 6 maj 2015

Tro, hopp och vidskeplighet?

Varför vi tror på ödet, varför vi är vidskepliga - kanske är det för att vi innerst inne vet att vi inte har alla lösningar. Att allt inte är upp till oss och att det finns vissa saker vi inte kan kontrollera. Att tro på något större då, att hoppas att ödet har ett finger med i spelet ger oss någon form av trygget. Att tro på det - oavsett om det innebär att ta i trä, inte kliva på sprickorna i asfalten, alltid känna på handtaget för att kontrollera att ni låst dörren eller använda er tur-penna på proven - oavsett vad det är eller vad ni vill kalla det, tvångstankar, vidskeplighet, ödet, så finns det något vi (nästan) alla gör. För det får oss att känna det som om vi har någon liten ynka kontroll över alla de där sakerna vi inte kan kontrollera. Även om det inte funkar har vi åtminstone gjort något och det är bättre än inget. Och ibland känns det bara bra att tro att man kan påverka även när man inte kan det. Att hoppas. Lägga sin tilltro till något.
       Inte för att man egentligen tror att ta i trä faktiskt kommer förändra något på riktigt. Att ta i trä kommer inte stoppa mig från att misslyckas på provet om jag ändå inte pluggar. Men det känns ändå bra. Att ha gjort något. Man får in sina rutiner och de känns bra. De ger en trygghet, en känsla av pyttelite kontroll i en värld full av okontrollerbara saker, full av obesvarade frågor vi inte alltid kan lösa.
       Personligen tror jag ändå inte det är bortkastat att tro. Visst, det kanske inte får dig att lyckas på provet om du inte kan något alls - men det kanske får dig att lyckas en gnutta bättre än om du inte hade hoppats - för det får dig att tro att du kan lyckas. Det spelar egentligen ingen roll om vi kliver över sprickorna i asfalten eller inte - det är vår tro som spelar roll. Kanske låter jag jätteflummig men jag tror att vår tro och vårt hopp kan påverka. Hur vet jag inte riktigt men det spelar roll.
       Så vad ni än tror på, vilka tvångstankar eller vilka vidskepliga vanor ni än har - känns de bra så ha dem (är de inte bra dock så kanske det kan vara värt att överväga om ni kan tro på något annat sätt - ingen borde ha tvångstankar som utvecklar skadliga vanor). Tro är viktigt, så ge inte upp om hoppet.

Vi hörs snart
Kram
Kimberly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar